Kontakta oss

Beläggningar

Non stick-beläggningar

Non stick-beläggningar associeras oftast med matlagning och livsmedelsproduktion, men non stick-behandlingar kan användas i många processer där man vill förhindra att material fäster vid en yta. För att ge ert verktyg eller produkt önskade egenskaper behöver beläggning och material anpassas - och just det är vår specialitet.

Våra beläggningar tål höga arbetstemperaturer och vi kan belägga alla typer av metaller med non-stick. I viss mån kan vi även belägga plast, trä, glasfiber och andra mindre temperaturtåliga material.

Bakers Coating har extra stark kompentens inom ytbeläggningar för livsmedelsproduktion som formar, plåtar och valsar.

Vilken non-stick behöver ni?

Hos Bakers Coating jobbar vi primärt med Polytetrafluoreten( PTFE ), Fluoretenpropylen (FEP) Perfluoralkoxy (PFA), silikonbeläggningar och Sol-gel för att uppnå önskade non stick-egenskaper. 

Kontakta oss för att höra hur vi kan hjälpa ditt företag att dra fördel av non stick-beläggningar.

Bild som illustrerar PTFE. Beläggningar av PTFE ger låg friktionskoefficient och hög non stick-effekt.

Polytetrafluoreten (PTFE)

PTFE är en polymer som tillhör gruppen fluorpolymerer. Den är en termoplastisk polymer och den mest kända. PTFE används ofta för non stick-beläggning på ytor eller som tätning. Beläggningar av PTFE kombinerar extremt låg friktionskoefficient med hög non stick-effekt. PTFE finns i en stor mängd varianter där olika egenskaper optimeras för aktuell applikation.

 

 • PTFE påförs i upp till tre skikt 
 • Kontinuerlig arbetstemperatur upp till 260°C
 • Tillfällig arbetstemperatur upp till 290°C
 • Sintras i temperaturer 200 - 430°C

FEP är en termoplastisk typ av fluorpolymer. Det har bra non stick-egenskaper och mycket låg friktionskoefficient. Den erbjuder temperaturbeständighet och är en porfri beläggning perfekt för kemikaliebeständighet..

Fluoretenpropylen (FEP)

FEP är termoplastisk och en typ av fluorpolymer. FEP har bra non stick-egenskaper och mycket låg friktionskoefficient. Den har hög temperaturbeständighet och klassas som en porfri beläggning vilket innebär en exceptionellt bra beständighet mot kemikalier. Beläggningen har ett brett användningsområde inom såväl traditionell industri som livsmedelsproduktion.

 

 • beläggs med primer plus ett eller flera skikt 
 • FEP finns både som dispersion och pulver
 • Kontinuerlig arbetstemperatur upp till 205°C
 • Sintras i temperaturer 360 - 400°C

Bild som illustrerar PFA, en flourpolymer som likt PTFE erbjuder god temperatur- och kemikaliebeständighet, men har bättre formbarhets- och bearbetningsmöjligheter.

Perfluoralkoxy (PFA)

PFA är en typ av flourpolymer och är nära besläktad med PTFE. Den har liknande egenskaper som god temperatur- och kemikaliebeständighet, men har bättre formbarhets- och bearbetningsmöjligheter än PTFE. PFA har även relativt bra tålighet mot nötning och goda non stick-egenskaper. 

 

 • Beläggs ofta med en primer och därefter ett eller flera skikt PFA 
 • Kontinuerlig arbetstemperatur upp till 260°C
 • Sintras i temperaturer 360-415°C 

Bild som illustrerar SOL GEL. Sol-gel är en keramisk beläggning eller också kallad nano-beläggning. Sol gel-beläggning är en kemisk beläggningsteknik som ger hög temperaturbeständighet, kemisk resistens, hårdhet eller antireflexion. Beläggningen har hög non stick-effekt och är helt fri från PFAS.

Sol-gel

Sol-gel är en keramisk beläggning eller också kallad nano-beläggning. Sol gel-beläggning är en kemisk beläggningsteknik som ger ytor egenskaper som hög temperaturbeständighet, kemisk resistens, hårdhet eller antireflexion. Det används ofta inom fordons-, bygg-, konstruktions- och elektronikindustrin. Beläggningen har hög non stick-effekt och är helt fri från PFAS.

 

 • Kontinuerlig arbetstemperatur upp till 450°C
 • Sintras i max  280°C 

Redo att uppleva fördelarna med våra innovativa ytbeläggningar? 

Kontakta oss för att höra mer om våra anpassade ytbeläggningar och vilka lösningar vi kan erbjuda er verksamhet. 

Telefonnummer

Direkttelefon: 0478-69043

Vår växel

Växeltelefon: 0478-31820

E-mail

coating@bakers.se

 

Besöks- och postadress

Storgatan 90, 365 31 Lessebo

Leveransadress

Hyvelvägen 5, 365 31 Lessebo

Offertförfrågan

Vi har tagit emot din förfrågan!

Non stick yta på metall- Bakers erbjuder flera olika non stick-beläggningar beroende på vilka egenskaper som önskas.